Jesienne inspiracje kulinarne w klasie 3c
To już trzeci rok realizacji programu z innowacji artystycznej „Mali artyści w twórczym działaniu”w klasie 3c.
Każde zajęcia artystyczne wyzwalają w uczniach tej klasy, wiele radości,kreatywności,dają mnóstwo pozytywnej energii, nawet tym najbardziej nieśmiałym ,dają poczucie ważności bycia sobą i zadowolenia z efektów swojej pracy, swojego dzieła. Ostatnie zajęcia z innowacji artystycznej upłynęły pod znakiem trudnej sztuki kulinarnej. Jesienne zbiory warzyw i owoców stały się inspiracja do tworzenia różnorodnych wariacji sałatkowych. Uczniowie oprócz doskonalenia czynności samoobsługowych (krojenie, obieranie…) poznawali wartości odżywcze , zdrowotne i smakowe przyniesionych warzyw i owoców. Tworząc swoją sałatkę nadawali jej oryginalną nazwę. Najprzyjemniejszym momentem była wspólna degustacja i wybór Króla i Królowej najpyszniejszej sałatki. Przy wyborze uczniowie zwracali uwagę nie tylko na walory smakowe ale również ważnym czynnikiem był walor estetyczny.
A jaka sałatka zwyciężyła? Obejrzyjcie zdjęcia: