Witamy w Szkole Podstawowej nr 36 w Bytomiu

Dzień Jabłka w SP 36

jabluszko-maj-2018-004-mW ramach promocji zdrowych przekąsek jak co miesiąc obchodziliśmy w naszej szkole „Dzień z Jabłkiem”. Uczniowie przynieśli do szkoły kolorowe, smaczne i zdrowe jabłuszka, które ze smakiem konsumowali na przerwach. Tak trzymać. A oto parę słów o jabłkach:

Polskie jabłka podbijają świat nie tylko dlatego, że Polska jest jednym z wiodących producentów tych owoców na świecie, ale również ze względu na ich różnorodność i jakość. W przeciwieństwie do wielu innych owoców, mamy je pod ręką niezależnie od pory roku.

Jabłko należy do grupy łatwych i szybkich przekąsek na co dzień. Nie trzeba go obierać, ani wypluwać pestek. Jabłka są wygodne i trwałe w przechowywaniu. Co więcej, mają szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno na słodko, jak i w potrawach mięsnych.

Właściwości jabłek

Najbardziej rozpoznawalną zaletą jabłek jest mała zawartość kalorii. W zestawieniu na przykład ze szklanką jogurtu owocowego, przeciętne jabłko nokautuje swojego mlecznego rywala w stosunku 94 kcal do 225 kcal. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości, a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom. Jabłka zmniejszają również ryzyko zapadalności na raka jelita grubego i dobroczynnie wpływają na naszą odporność.

Stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Co więcej świetnie sprawdzają się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o linię ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=38). Oznacza to tyle, że owoc ten nie podnosi poziomu cukru błyskawicznie po jego spożyciu, lecz jego cukry uwalniają się stopniowo, zapobiegając wahaniom stężenia glukozy we krwi, a zarazem szybkim nawrotom apetytu.

NA ZDROWIE!

jabluszko-maj-2018-004-m jabluszko-maj-2018-008-m